Naslovnica VIJESTI INFO HADŽIJA MEHMED DEVIĆ: SVETA KNJIGA JE MOJ LIJEK

HADŽIJA MEHMED DEVIĆ: SVETA KNJIGA JE MOJ LIJEK

109

Hadžija Mehmed Dević iz Semizovca i u svojoj 74. godini redovno posti. Nije mu teško kaže, jer voli vrijeme provoditi u molitvi. Hadž je obavio 2009. godine sa svojom hanumom Munibom, koja je na bolji svijet preselila 2018. godine.

Hadžija Mehmed  je doselio iz rodnih Vrutaka u Semizovac 1957. godine i kaže da posti od desete godine. Najdraža sjećanja su mu na roditelje Ahmeda i Zlatku, i s posebnom ljubavlju priča o tome  kako je s babom išao na teraviju i kako se, pošto nije bilo džamija, klanjalo u kućama, u zavisnosti gdje bude iftar i tu bi efendija klanjao i teraviju. „Pred takvom kućom bilo je puno opanaka i bilo ih je teško i izbrojati“ uz osmijeh priča hadžija Mehmed.

Danas hadžija Mehmed od svoje tri kćerke ima šestero unučadi i voli provoditi svoje vrijeme s njima. Napominje da je vejra važan segment u odgoju i životu svakog čovjeka. Drago mu je što se mnogi mladi ljudi „drže Allahovog užeta“.

Ekipa TV Vogošća provela je ugodno vrijeme sa našim hadžijom, a ispratio nas je iz svog mesdžida uz poruku da treba biti dobar čovjek i praktikovati u životu poruke iz Svete knjige.