Naslovnica VIJESTI INFO GRAĐANI VOGOŠĆE ZABRINUTI ZBOG ŠIRENJA KORONA VIRUSA

GRAĐANI VOGOŠĆE ZABRINUTI ZBOG ŠIRENJA KORONA VIRUSA

507

Broj oboljelih od korona virusa na globalnom nivou je prešao 80. 000, a 2698 osoba je umrlo od bolesti izazvane ovim virusom. Na području BiH do sada nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim korona virusom. Međutim, epidemiološka situacija u svijetu se jako brzo mijenja te se pojava korone može očekivati i u BiH.

Doktorica Amela Hamzić kazala je da su simptomi korona virusa slični gripi koja je trenutno prisutna u mnogo različitih oblika. Virus se najviše odražava na hronične bolesnike, oboljele od karcinoma jer imaju već oslabljen imunitet. Doktorica savjetuje da što manje boravimo u gužvama, unosimo vitamine u ishrani a obzirom da se korona virus širi sve više doktorica kaže da su u pripravnosti.

Građani Vogošće su nam kazali da su zabrinuti zbog širenja korona virusa jer je i sve veći broj ljudi koji umiru od ovog virusa. Ima i onih koji kažu da su optimistični i vjeruju da se virus neće proširiti i kod nas.

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila kako je još rano da se govori o pandemiji korona virusa, međutim naglasili su da je potrebno da sve države budu u pripravnosti.