Naslovnica VIJESTI INFO EKIPNO KUP TAKMIČENJE U ŠAHU ODRŽANO U VOGOŠĆI

EKIPNO KUP TAKMIČENJE U ŠAHU ODRŽANO U VOGOŠĆI

160

U organizaciji Šahovskog saveza Kantona Sarajevo i tehničkoj organizaciji ŠK Vogošća u subotu je održano ekipno kup takmičenje šahovskih klubova iz Kantona Sarajevo (Alpong, Bosna,  Napredak, Sarajevo, Vogošća i Željezničar). Svaka ekipa je u svom sastavu od 5 članova morala imati  na 5-toj ploči omladinca ili omladinku, mlađe od 20 godina. Nakon odigranih 5 kola po Bergerovom sistemu, najuspješniji su bili šahisti ŠK Napredak sa ostvarenih četiri pobjede i jednim neriješenim rezultatom sa ŠK Bosna, drugo mjesto je pripalo ŠK Sarajevo sa ostvarene tri pobjede, koliko je ostvarila ekipa ŠK Bosna na 3. mjestu, ali sa manje osvojenih poena. Četvrto i peto mjesto sa ostvarene po dvije pobjede, zauzeli su šahisti ŠK Željezničar i ŠK Alpong, a posljednje šesto mjesto domaćini šahisti ŠK Vogošća. Bitno je istaći da je za pobjedničku ekipu uspješno nastupila Hana Bešlija sa ostvarenih 60%.

Prije ovog takmičenja održana je i skupština Kantonalnog saveza, na kojoj je prilagođen statut zakonu, a usvojen je i finansijski izvještaj. Razgovarano je i o odnosu kantonalnog saveza sa federalnim i državnim.

Pokazalo se da djeca koja igraju šah budu bolje fokusirana, imaju bolje pamčenje, razvijaju analitičke sposobnosti, a imaju i bolju percepciju okruženja. Na kraju su pobjednicima uručene diplome i novčane nagrade, a prvoplasiranom  i pobjedniki pehar. Nagrade je uručio predsjenik Šahovskog saveza Kantona Sarajevo Vahidin Omanović, a sudijski posao su uspješno obavili IA Mirza Miralem i NA Muharem Višnjić.