Naslovnica VIJESTI INFO DJEVOJKE IZ ŽNK VOGOŠĆA NA SVOJ NAČIN OBILJEŽILE MEĐUNARODNI DAN ŽENA SA...

DJEVOJKE IZ ŽNK VOGOŠĆA NA SVOJ NAČIN OBILJEŽILE MEĐUNARODNI DAN ŽENA SA MALIŠANIMA

282

Djevojke koje razbijaju predrasude da je fudbal samo za muškarce. Tako bi mogli na najbolji način predstaviti Merimu Aganović, Aminu Ajanović i Ildu Avdić, članice Ženskog nogometnog kluba Vogošća koje su se jučer, na Međunarodni dan žena, predstavile mališanima u Centru „Teta Pričalica“. Jer smisao osmog marta nije samo u poklonima i u cvijeću nego i u borbi za rodnu ravnopravnost koja još uvijek traje.


„Ženski fudbal je jednako važan kao i muški. Mi želimo da baš na današnji dan, Međunarodni dan žena, dokažemo da žene mogu igrati fudbal isto kao i muškarci. Naša poruka svim djevojčicama je da, bez obzira na to što će im možda neko govoriti kako fudbal nije za žene, da pokušaju igrati i trenirati fudbal. Mislimo da svaka može i uspjeti.“, poručile su Amina, Ilda i Merima.
Jedna od interesantnijih stvari za mališane u Centru bilo je pitanje kako su se njih tri odlučile baš za fudbal. Bez obzira na sve, još uvijek je neobično vidjeti djevojke koje igraju ovaj sport. Iako, moramo to konstatovati, svakim danom ih je sve više.
Ključnu podršku imale su na početku svog obrazovanja, u osnovnoj školi, kada im je učiteljica na časovima tjelesnog dala podršku i kada su mogli ravnopravno sa dječacima igrati fudbal. Kao posebno iznenađenje na jučerašnoj radionici bila je posjeta njihove prve učiteljice Halide Husejnović koja je, iako sada u penziji, još jednom dala podršku i njima i njihovom izboru.


Fudbal nije samo sport. I kroz fudbal se dokazuje da žene mogu biti ravnopravne sa muškarcima u svemu, pa i u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.
Lidija Sejdinović, direktorica Edukativno-kreativnog centra „Teta Pričalica“, istakla je da, iako se na radionici govorilo o oblasti sporta, sve se to reflektuje i na druge oblasti odnosno na prava žena da učestvuju u svim sferama društva i da svojom snagom i plemenitošću stvaraju jedan bolji svijet.
„Sa velikim zadovoljstvom smo ugostili vogošćanske fudbalerke koje su izuzetno hrabre, pametne, lijepe, sposobne i mogu biti zdravi uzor i za naše djevojčice i dječake.“
Ilda, Merima i Amina sa puno emocija govorile su o svom izboru i djevojčicama i dječacima pokazale poneki fudbalski trik. Dokazale su da se možemo izboriti za ono što želimo, da možemo ostvariti svoje snove i da se trebamo potruditi. I da ćemo na kraju uspjeti. Djevojke želimo vam još puno sportske sreće.