Naslovnica VIJESTI INFO DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

65

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila svake godine, podstičući države članice UN da preduzmu mjere za podizanje svijesti o ljudima sa autističnim poremećajem, uključujući autizam i aspergerov sindrom širom svijeta. Ovaj dan pruža priliku da se istaknu izazovi s kojima se osobe s autizmom suočavaju, ali i njihove sposobnosti i potencijali.

Povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, razgovarali smo sa predsjednicom Udruženja za kreativno učenje „Mak“ Enisom Aganović koja je istakla da je neophodan veliki trud da bi se učinili mali pomaci u radu sa djecom sa autizmom jer je svako autistično dijete priča za sebe.

Prema riječima Enise u svijetu autizma postoji širok spektar iskustava i izazova. Ističe Enisa da je u sve ovome bitna i podrška od drugih ljudi, kako bi se prevazišle brojne prepreke sa kojima se suočavaju svakodnevno.

Kroz obilježavanje ovog dana, zajednice širom svijeta mogu raditi na stvaranju boljeg okruženja za sve svoje članove, bez obzira na njihove individualne karakteristike i sposobnosti.

Neki ljudi s autizmom imaju izvanredne talente i sposobnosti, dok drugi mogu imati poteškoća u komunikaciji ili u procesuiranju senzornih podražaja. Također, važno je raditi na stvaranju inkluzivnog društva u kojem su osobe s autizmom prihvaćene i u kojem imaju priliku ostvariti svoje potencijale.