Naslovnica VIJESTI INFO DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN BEZ DUHANSKOG DIMA

DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN BEZ DUHANSKOG DIMA

44

Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je ovisnost o pušenju među bolesti a 31. maj proglašen je  Svjetskim danom bez duhanskog dima. Svake godine na današnji dan  SZO naglašava kako duhan ugrožava razvoj zemalja širom svijeta .Vlade brojnih zemalja već su donijele stroge zakone o korištenju duhana na javnim mjestima. Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i u Federaciji Bosne i Hercegovine stupio je  na snagu od 28. maja 2023. godine. O novom zakonu, njegovoj primjeni razgovarali smo sa Kenelom Zuko  zastupnicom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine  koja je inicirala usvojeni Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

U prvoj fazi primjene zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana važno je uspostaviti jasne smjernice i mehanizme provedbe kako bi se postigli ciljevi zakona, istakla je Kenela.

Prema njenim riječima, potrebno je javnost educirati o štetnosti konzumacije nargile i promicati svjesnost o zdravstvenim rizicima. Ovo može uključiti kampanje, edukativne materijale i javne obavijesti.

Kazala je da će Zakon pomoći mladim ljudima u dobi kada vjerovatno još i nisu potpuno svjesni rizika i štete koju sebi nanose.