Naslovnica VIJESTI INFO DANAS POČELA NOVA LOVNA SEZONA

DANAS POČELA NOVA LOVNA SEZONA

206

Vogošćansko ULO „Lane“ danas je otvorilo lovnu sezonu 2016/2017 koja će trajati do kraja marta 2017.godine. Lov će se vršiti isključivo nedjeljom i državnim praznicima na području općine Vogošća kojim gazduje ULO „Lane“.

Inače, ULO „Lane“ broji oko 300 članova koji svoje slobodno vrijeme provode u prirodi i kojima je u prvom planu zaštita divljači od štetočina, nesavjesnih i „divljih“ lovaca naročito u zimskom periodu, u vrijeme velikih snježnih padavina i niskih temperatura.

Ćamil Mujanović predsjednik ULO „Lane“ kaže da je početak lovne sezone za sve lovce najradosniji dan u godini i da je osim obaveza, odstrela divljači i brige o šumskim životinjama lovcima veoma važno i druženje. Vogošćanski lovci se svakog vikenda druže na Grabljivoj njivi u lovačkom domu. Ističu veoma važnu ulogu i podršku lokalne zajednice u svemu što rade. Posebno su zadovoljni jer je veliki broj mladih zainteresovano da postanu članovi ULO „Lane“. Trenutno broje 40 pionira.

S obzirom da je počela sezona lova iz ULO „Lane“ upozoravaju sve građane, ljubitelje prirode, planinare, berače gljiva i drugih šumskih plodova da se nedjeljom i državnim praznicima ne kreću šumom.