Naslovnica VIJESTI INFO KVALITET ZIMSKE OPREME NA SVIM AUTOMOBILIMA TOKOM PERIODA OBAVEZNOG KORIŠTENJA, VRLO VAŽAN!

KVALITET ZIMSKE OPREME NA SVIM AUTOMOBILIMA TOKOM PERIODA OBAVEZNOG KORIŠTENJA, VRLO VAŽAN!

105

Od 15. novembra do 15. aprila u našoj zelji je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme na svim vozilima, bez obzira na vremenske uvjete i  stanje na putevima. U zimskim  uslovima dobro je poslušati stari vozački savjet – guma glavu čuva, a da je to tako  objasnio nam je Edah Čolić, voditelj poslovnice ACŠ auto dijelova u Vogošći.

” Vozači prvenstveno zbog sebe trebaju kupiti set zimskih kvalitetnih guma i montirati ih, ne zbog kazni nego vlastite sigurnosti. Trebaju izbjegavati jeftine proizvode koji se mogu naći na tržištu a koji našim uslovima nikako ne odgovaraju.  Takođe vrlo je važno provjeriti ispravnost kočionog sistema, akumulatora,  dosuti ili izmjeniti tekućine i to koristiti one koje odgovaraju perfomansama  automobila. Uvijek birati proizvode kvalitetnih proizvođača jer to su ulaganja koja nam štede, sa druge strane lošiji i jeftiniji proizvodi znaju napraviti  dodatnu štetu. Kupovinu treba obaviti  kod onih trgovaca koji su educirani i koji znaju šta prodaju i koji će svojim savjetima pomoći kupcima.”

Guma glavu čuva ali i novčanik.  Kazne za one koji ne posjeduju zimsku opremu kreću se od 40 do 500 KM.  Zimska oprema na svim vozilima  obavezna je od 15.11. do 15.4. iduće godine, a podrazumijeva ili četiri zimske gume ili četiri ljetne s lancima. Upotreba zimske opreme odnosi se na sva vozila bez obzira na vremenske uslove i  stanje kolovoza. Mogu i ljetne gume, ali sa minimalno četiri milimetra profila i uz lance u prtljažniku.