Naslovnica VIJESTI INFO 31. OKTOBAR OBILJEŽAVA SE KAO SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

31. OKTOBAR OBILJEŽAVA SE KAO SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

659

Obilježavanjem današnjeg datuma kao Svjetskim danom štednje, nastoji se razvijati svijest o tome da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva i veoma korisna navika i investicija u budućnost.

31. oktobar obilježava se kao Svjetski dan štednje u znak sjećanja na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na današnji dan 1924. godine u Milanu na kojem su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat, i zaključili su da štednja predstavlja temelj rasta i razvoja.

Teško je povjerovati , ali je činjenica da su prema podacima iz Centralne banke BiH građani naše Zemlje u protekloj godini uštedjeli jednu milijardu maraka, pa su njihovi ukupni depoziti na računima banaka premašili 12,5 milijardi KM.

Razlog za proslavu ovog dana se kod nekih osoba godinama smanjuje, dok kod drugih raste. A o tome koliko štede i da li uspiju  uštedjeti rekli su nam građani Vogošće. Štediti danas je gotovo nemoguće  kažu jer su troškovi života veliki a penzije i plate male.

Mnogi kažu da je štednja dobra navika koja se stiče tokom života i donosi brojne benefite. Ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte, jer možda na taj način i ostvarite jednu od svojih velikih želja.