Naslovnica VIJESTI INFO 17.OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

17.OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

43

Jedan obrok dnevno na kuhinji Crvenog križa u Vogošći ostavaruje 85 osoba koje zbog nedostatka finansijskih sredstava ili drugih socijalnih  razloga  nisu  u mogućnosti sebi obezbijediti hranu. Svoje tople obroke preuzimaju na dnevnoj bazi, u kuhinji se za njih osim  podjele kuhane hrene  obezbjeđuju   i suhi obroci.

Prema riječima sekretara Crvenog križa Vogošća  Ajše Abazovski  trenutno zbog aktelne situacije postoji veći broja  zahtijeva  za pomoć, među aplikantima su čak i osobe koje imaju po jednog zaposlenog, jer  kao što je poznato pandemija koronavirusa je pokrenula  najveću globalnu recesiju koja se odrazila i na stanovništvo BiH.

Građani koji žele pomoći rad Crvenog križa, svoje donacije mogu dostavljati svakog radnog  dana u prostorije organizacije.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. oktobra u cijelom svijetu. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za podizanja  svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onima u razvoju.