Naslovnica VIJESTI INFO 07.06. – SVJETSKI DAN SIGURNOSTI HRANE

07.06. – SVJETSKI DAN SIGURNOSTI HRANE

142

Svjetski dan sigurnosti hrane, koji se obilježava 7.6. ima za cilj privući pažnju i pokrenuti akcije za sprečavanje, otkrivanje i upravljanje rizicima koji se prenose hranom kako bi se  poboljšalo zdravlje ljudi. Svi smo mi potrošači hrane i svi želimo da naša hrana bude sigurna, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

U anketi koju smo napravili na centralnoj vogošćanskoj ulici, saznajemo da naši sugrađani ne pridaju posebnu pažnju ovoj temi. Rijetki su rekli da provjeravaju dekleracije, rokove i da paze šta i gdje kupuju.

Statistike kažu da godišnje jedan od deset ljudi ima dodir sa neispravnom hranom ili se je čak došlo i do trovanja. Naše ponašanje uveliko može spriječiti zarazne i toksične opasnosti (bakterije, virusi i paraziti), hemijske ostatke, biotoksine i druge štetne ili opasne tvari koje mogu doći do nas. Najveći teret bolesti koje se prenose hranom povezan je s uzročnicima proljeva-dijareje.