Naslovnica VIJESTI INFO ZAVRŠENA JESENJA AKCIJA ODLAGANJA KABASTOG OTPADA ZA GRAĐANE VOGOŠĆE

ZAVRŠENA JESENJA AKCIJA ODLAGANJA KABASTOG OTPADA ZA GRAĐANE VOGOŠĆE

185

Odvoz kabastog otpada je aktivnost koju provodi KJKP „Rad“. Pored proljetne i ljetne akcije odvoza kabastog otpada u Kantonu Sarajevo do kraja oktobra realizuje se još jedna redovna i to jesenja akcija. U ovom periodu spomenute akcije su organizovane vikendom a tokom radne sedmice preduzeće „Rad“ prikuplja i adekvatno zbrinjava kabasti otpad. Za građane Vogošće, 14. i 15. oktobar bio je termin za jesenju akciju prikupljanja kabastog otpada, koji se odlaže na poznatim lokacijama iz prethodnih akcija.

Uz redovne godišnje, u skladu sa potrebama i situacijom na terenu realizuju se i vanredne akcije. Pored apela građanima da se odazovu akcijama prikupljanja kabastog otpada, Dženana Čengić, viši referent komunalnih poslova u Općini Vogošća, ističe da u nekim specifičnim situacijama poput požara, poplava i sl. koje ostavljaju iza sebe i različite vrste otpada, građani mogu kontaktirati Komunalni operativni centar koji im je na raspolaganju 24 sata i zatražiti pomoć da se takav otpad odveze, bez obzira što nije u toku akcija odvoza kabastog otpada. Vogošćani komunikaciju sa svojim Komunalnim operativnim centrom mogu ostvariti putem broja mobilnog telefona i vibera 061/151234, e-maila: vogoscakomunalnicentar@gmail.com ili telefonskim pozivom na broj 033/586-401.

Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP „Rad“ je kazao da su se građani Kantona Sarajevo u velikoj mjeri odazvali jesenjoj akciji prikupljanja kabastog otpada, te napomenuo i zamolio Vogošćane i sve druge stanovnike Kantona Sarajevo da poštuju termine odvoza kabastog otpada prema utvrđenom rasporedu za Općine u kojima stanuju, kako bi izbjegli nemile prizore u svojim naseljima. Ukoliko građani imaju potrebu da prije početka ili poslije završetka jedne od akcija odvoza kabastog otpada odlože svoj kabasti otpad, mogu sve informacije dobiti putem broja telefona 033/641-051. Ramić je podsjetio i na sankcije za neodgovorne građane ili pravna lica prema Zakonu o komunalnoj čistoći. „Ukoliko se neko lice zatekne u vršenju radnje nepropisnog odlaganja otpada, ili ako se prijavljenom licu potvrdi identitet počinioca takve radnje koji je odložio kabasti otpad na nedozvoljeno mjesto i ne u vrijeme provođenja akcije za odlaganje takvog otpada ili zbog odlaganja bilo koje vrste otpada na mjesta koja nisu predviđena za tu namjenu, novčana kazna za fizička lica je od 100 do 1500 KM a za pravna lica od 500 do 6000 KM“, kazao je Ramić.