Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆA PAMTI: OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA BITKE ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG

VOGOŠĆA PAMTI: OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA BITKE ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG

105

Da se Vogošća s ponosom sjeća bitaka iz bliske prošlosti poruka je i sa obilježavanja 25. godišnjice Bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg, vođene 27.12.1993. godine. Ova godišnjica okupila je brojne pripadnike boračke populacije, porodice šehida, goste i što je najvažnije djecu.

Centralna manifestacija u povodu obilježavanja godišnjice Bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg upriličena je kod spomen obilježja na Sjeničkoj kosi. Prisutnima su se obratili učesnik bitke i predsjednik UO JOB „Unija Veterana“ Općine Vogošća Salem Numanović kao i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić. Tog 27. decembra 1993. godine zahvaljujući herojskoj odbrani branitelja agresor je spriječen u namjeri da presječe linije odbrane i tako zauzme veći dio slobodnih vogošćanski teritorija. Bitka za Sjeničku kosu i Orahov brijeg poznata je i po učešću Niških specijalaca kojima su nanaseni veliki gubici.

Godišnjicu Bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg uveličao je prigodan nastup članova horske sekcije OŠ „Zajko Delić“ a literarne radove pročitale su Sumeja Hondo iz OŠ „Zajko Delić“ i Amina Bilalić iz OŠ „Izet Šabić“.

Organizatori obilježavanja godišnjice Bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg su JOB „Unija Veterana“ i Općina Vogošća.