Naslovnica VIJESTI INFO VELIKE KOLIČINE KURBANSKOG MESA I OVE GODINE PRISTIŽU U CENTRALNU KUHINJU CK...

VELIKE KOLIČINE KURBANSKOG MESA I OVE GODINE PRISTIŽU U CENTRALNU KUHINJU CK KANTONA SARAJEVO

46

Centralnu kuhinju Crvenog križa Kantona Sarajevo još jučer u popodnevnim satima posjetio je veliki broj građana koji su odlučili donirati svoje kurbansko meso. Prijem je organizovan i danas, a kako smo saznali velike količine kurbanskog mesa i ovog bajrama dostavili su građani Vogošće.

Ukoliko građani obredno klanje kurbana vrše individualno u privatnim domaćinstvima, da bi javne kuhinje primile kurbansko meso neophodno je da se uz meso dostavi i potvrda o zdravstvenom stanju životinje, (original ili kopija) ne starija od 10 dana.

Većina građana koji dostavljaju kurbansko meso u Centralnu kuhinju Crvenog križa, kako kažu to rade svakog bajrama jer svojim kurbanima na ovaj način žele pomoći svim korisnicima i građanima koji su u stanju socijalne potrebe.

Ispred narodne kuhinje u Starom gradu građani su dostavili velike količine kurbanskog mesa. Obzirom da prihvat mesa nije mogao biti organizovan u ovoj kuhinji, građani su meso odnosili u hladnjaču na Gori koja je također popunjena, pa su prema riječima upraviteljice kuhinje, Zilhe Šeta, građani meso mogli dostavljati Merhametu udruženju Pomozi.ba, kao i drugim javnim kuhinjama u našem gradu.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo će u suradnji sa javnim kuhinjama Kantona Sarajevo osigurati dodatna sredstva kako bi se prikupljeno meso adekvatno skladištilo i dugoročno koristilo u pripremanju kvalitetnijih obroka u javnim kuhinjama.