Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE BORACA ZELENE BERETKE OPĆINE VOGOŠĆA: PRESUDA KARADŽIĆU JE PRAVEDNA, ŽRTVE TO...

UDRUŽENJE BORACA ZELENE BERETKE OPĆINE VOGOŠĆA: PRESUDA KARADŽIĆU JE PRAVEDNA, ŽRTVE TO ZASLUŽUJU

57

Presudu ratnom zločincu i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pratili su okupljeni članovi Udruženja boraca Zelene beretke Općine Vogošća. Prema riječima predsjednika ovog udruženja Hasana Dolovca, presuda kojom je vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen pred Žalbenim vijećem MRMKS-a na doživotnu kaznu zatvora, je dokaz da pravda jeste spora ali ipak postoji. Dolovac je kazao da je ova presuda dug prema žrtvama i svima koji su preživjeli ratne strahote, čiji je idejni tvorac upravo bio Karadžić i njemu slični.


Podsjećanja radi, i prvostepenom presudom Haškog tribunala izrečenom 2016. godine u postupku koji je vođen oko sedam godina i u kojem je saslušano više od 500 svjedoka, Karadžiću je izrečena kazna zatvora u trajanju od 40 godina.
Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu proglasilo je Radovana Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, ali je Vijeće potvrdilo prvostepenu presudu u tački jedan, proglasivši da nije kriv za genocid u sedam bh. općina. Poslije smrti Slobadana Miloševića, za počinjene zločine političaru najvišeg ranga presuda je izrečena upravo Karadžiću.