Naslovnica VIJESTI INFO U OŠ “MIRSAD PRNJAVORAC” OBILJEŽEN 15. MAJ – MEĐUNARODNI DAN PORODICE

U OŠ “MIRSAD PRNJAVORAC” OBILJEŽEN 15. MAJ – MEĐUNARODNI DAN PORODICE

132

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice učenici IV3  razreda OŠ „Mirsad Prnjavorac“ održali su radionicu kroz koju su obradili teme koje govore o važnosti porodice i pojavi problema koji mogu pratiti jednu porodicu. Njihova učiteljica Nezira Sarajlić  govorila im je kako prepoznati takve slučajeve  i na  koji način ih prevazići.

„Porodica je mjesto gdje bi se svi njeni članovi trebali osjećati najsigurnije i zato treba afirmisati njene vrijednosti“, kazala nam je između ostalog učiteljica Nezira.

Upravo zato Međunarodni dan porodice je vrijeme da se ukaže na činjenicu koliko je zdrava porodica važna i koliki je njen značaj.  Za djecu je porodica okruženje u kojem se osjećaju sigurno, voljeno, zaštićeno.  Porodica je okruženje u kojem odrastaju i spremaju se da jednog dana budu samostalni članovi društva. Na školskim panoima, crtežima i kratkim porukama pokazali su kako doživljavaju i šta osjećaju kada razmišljaju o svojim podicama.

Generalna skupština UN-a je 1993. odlučila 15. maj proglasiti Međunarodnim danom porodice, želeći da istakne važnost porodičnog života i porodice kao osnovne društvene zajednice.