Naslovnica VIJESTI INFO U BIH OD DANAS OBAVEZNO POSJEDOVANJE I UPOTREBA ZIMSKE OPREME

U BIH OD DANAS OBAVEZNO POSJEDOVANJE I UPOTREBA ZIMSKE OPREME

97

Zimska sezona u našoj zemlji, kada je riječ o obaveznom održavanju gradskih saobraćajnica, odnosno čišćenju od snijega i leda, počela je danas i trajat će do 15. aprila naredne godine. Iz javnih komunalnih preduzeća ističu da su njihovi radnici spremni, te da je osigurana dovoljna količina posipnog materijala.

Za čišćenje i održavanje većine vogošćanskih ulica i ove zime zadužena je firma „AME“ Breza, a saobraćajnice na kojima se odvija gradski saobraćaj održavat će Direkcija za puteve KS. Od danas je na snazi i Zakonska odredba u obaveznom posjedovanju i korištenju zimske opreme.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume s minimalnom dubinom profila 4mm, na svim točkovima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila 4mm i s lancima za snijeg pripremljenim za postavljanje na pogonske točkove.

Da bi se vozilo upalilo i na niskim temperaturama potrebno je provjeriti stanje ispod haube. Akumulator, koji se zimi više troši, antifriz, a potrebno je prekontrolisati i tekućinu za pranje stakla.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme su: 40 KM za vozače, 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice i 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza.