Naslovnica VIJESTI INFO SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA OBILJEŽEN I U VOGOŠĆI

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA OBILJEŽEN I U VOGOŠĆI

168

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svakog 10. oktobra, sa ciljem da potaknemo ljude da daju veću podršku osobama koje imaju poteškoća s mentalnim zdravljem.

Društvena je obaveza dati doprinos podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i upozoravanja na porast mentalnih poremećaja koji se javljaju u modernom društvu. Ovogodišnja tema posvećena je mentalnom zdravlju mladih.

I ovog 10. oktobra u vogošćanskom Centru za mentalno zdravlje upriličeno je druženje pacijenata, uposlenika ali i predstavnika naše lokalne zajednice.

Posebnu pažnju prisutnih privukla je izložba radova korisnika Centra, napravljenih u okviru okupacione terapije.

Izložba je bila prodajnog karaktera a radove je ekipi TV Vogošća predstavio Eldin, jedan od korisnika koji se ujedno i zahvalio svima koji su dali doprinos obilježavanju današnjeg dana. Naš sagovornik je naglasio da mu je rad u grupi važan, a zahvalio se na pomoći vrijednom timu Ajle Alić, diplomirane medicinske sestre, okupacionog terapeuta, koji je korisnicima Centra pomogao da nauče stvarati predmete popot onih predstavljenih na izložbi.

U Centru za mentalno zdravlje u Vogošći radi stručno osoblje koje je akreditovano za rad sa pacijentima, a sve s ciljem njihove socijalne rehabilitacije i uključivanja u društveno koristan rad.