Naslovnica VIJESTI INFO SISTEMATSKI PREGLEDI VAŽNI SU ZA PRAVILAN RAST I RAZVOJ DJECE

SISTEMATSKI PREGLEDI VAŽNI SU ZA PRAVILAN RAST I RAZVOJ DJECE

469

Redovni  sistematski pregledi kod djece veoma su važni. Od rođenja pa do osamnaeste godine života djeca obave 7 sistematskih pregleda. Prvi sistematski pregled obavi se po rođenju, zatim nakon mjesec  dana, u predškolskom uzrastu, drugom, petom i osmom razredu osnovne škole i u trećem odnosno četvrtom razredu srednje škole.  Primarijus doktor Azra Duraković, ljekar u školskom dispanzeru u  Domu zdravlja u Vogošći kaže da su sistematski pregledi od velike važnosti za praćenje rasta i razvoja i ukupnog zdravlja djeteta jer ljekari zbog velikog broja pacijenata koje dnevno pregledaju nemaju dovoljno vremena za detaljan pregled djeteta osim za ono zbog čega je došlo u dispanzer. Upravo zbog toga sistematski pregled je od velike važnosti, jer se tada pregleda kompletno tijelo djeteta, od vida, sluha, zubi, krajnika, pluća, srca, kičme do stopala.

U vogošćanskom Domu zdravlja  nedavno su završeni sistematski pregledi učenika osmih razreda i ono što se uočilo je da skoro svako drugo dijete ima ravne tabane, ali ono što je pozitivno da se dosta brine o zdravlju zubi pa dosta djece nosi aparatiće.

Ono što zabrinjava je da je psihofizičko zdravlje djece prije 30 godina bilo puno bolje nego djece danas. Mneoge bolesti koje su nekad bile rezervisane uglavnom za odrasle danans imaju djeca poput čireva, kronove bolesti, hormonskih poremećaja, dijabetesa koji je potrebno liječiti inzulinom, takvih pacijenata je više od 20.

Oko 3 hiljade djece liječi se u školskom dispanzeru u Vogošći, a doktorica Duraković ističe dobru saradnju sa Pedijatrijskom klinikom i doktorima kojim šalju djecu čije  je zdravstveno stanje potrebno pratiti na klinici.