Naslovnica VIJESTI INFO ODRŽANO PREDAVANJE O TEMI “PREVENCIJA KARCINOMA DOJKE”

ODRŽANO PREDAVANJE O TEMI “PREVENCIJA KARCINOMA DOJKE”

328

U organizaciji Asocijacije žena SDA Vogošća u Velikoj sali općine Vogošća održano je edukativno predavanje o temi “Prevencija karcinoma dojke”. O karcinomu dojke, dijagnostičkim metodama, njihovoj pouzdanosti, važnosti prevencije,  važnosti pregleda i samopregleda govorila je dr. Eldina Bešlagić.

Preventivno djelovanje i dijagnostički pregledi najkraći su put do zdravlja. Mamografija je danas najbolji način otkrivanja raka dojke kod žena iznad četrdeset godina starosti, a ultrazvuk se preporučuje mlađoj populaciji istakla je dr. Bešlagić. Cilj večerašnjeg edukativnog predavanja, dodala je, je podići svijest o važnosti prevencije.

Predsjednica Asocijacije žena SDA Vogošća Sabiha Salčin istakla je važnost borbe protiv ove opake bolesti, s obzirom na činjenicu da je to najčešće maligno oboljenje u BiH, te da svaka osma žena obolijeva od raka dojke. Članice Asocijacije dobrovoljnim prilozima su podržale humanitarnu akciju koja se vodi za ozdravljenje teško oboljelog dječaka Nedima Smječanina.

KARCINOM PREDAVANJE