Naslovnica VIJESTI INFO OD 15. NOVEMBRA OBAVEZNO KORIŠTENJE ZIMSKE OPREME NA SVIM AUTOMOBILIMA

OD 15. NOVEMBRA OBAVEZNO KORIŠTENJE ZIMSKE OPREME NA SVIM AUTOMOBILIMA

48

Još nekoliko dana ostalo je za pripremu automobila za zimu. U periodu od 15.11. do 15.04. naredne godine na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Šef odjela za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić podsjeti je i na visinu kazni koje su predviđene za nepoštovanje zakonske odredbe:

„Pod zimskom opremom podrazumijevaju se gume sa zimskim profilima na svim točkovima čija je dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm ili pneumatici sa ljetnim profilom dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm. U priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju većih snježnih padavina i preko planinskih prevoja.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo bez zimske opreme u vrijeme kada je zimska oprema zakonski obavezna, naložit  će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i da otkloni neispravnost. Odnosno, da upotrijebi zimsku opremu. Zbog neposjedovanja zimske opreme predviđene su novčane kazne za preduzeća ili druga pravna lica u skladu sa zakonskim propisima. Istau kaznu  je moguće se izreći i fizičkoj osobi koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza. Kazne su predviđene i vozačima koji nisu očistili vozilo od snijega odnosno leda“

Upotreba zimske opreme preporučuje se  tokom svih zimskih mjeseci, bez obzira ima li snijega.