Naslovnica VIJESTI INFO NEUOBIČAJENA POJAVA: RIJEKA VOGOŠĆA PROMIJENILA BOJU VODE

NEUOBIČAJENA POJAVA: RIJEKA VOGOŠĆA PROMIJENILA BOJU VODE

353

Inspektorat Općine Vogošća jutros u 10:00 sati je obaviješten da je u koritu rijeke Vogošće primijećena neuobičajena pojava prema kojoj je ova rijeka promijenila boju vode.

O potencijalnom onečišćenju rijeke, a budući da Inspektorat Općine Vogošća nije nadležan za pomenute vodotoke, tu informaciju je proslijedio nadležnoj kantonalnoj i federalnoj inspekciji, a inspektori vogošćanskog Inspektorata uputili su se na lice mjesta kako bi se prikupile informacije o obimu i vrsti onečišćenja.

U vrijeme kad je ekipa TV Vogošća stigla na lokalitet stare industrijske zone, gdje je uočeno da iz kanalizacione cijevi ističe plava materija, na terenu su bili i federalni vodni inspektor, policajci Policijske stanice Vogošća a dopremljena je i mobilna laboratorija.

Nakon što je utvrđeno sa koje tačke počinje onečišćenje konstatovano je da se pojavljuje nakon vodozahvata i da, shodno tome, voda za piće nije ugrožena materijom koja se pojavila u rijeci. Sam sastav i porijeklo materije nije utvrđeno, mada se, prema, prvim nezvaničnim nalazima mobilne laboratorije pretpostavlja da se radi o grafičkoj boji koja je ispuštena u kanalizaciju.

Federalni inspektor je ostao na terenu kako bi, pregledom šahtova, utvrdio ko je uzročnik ovog onečišćenja.

Kako su kazali iz Općine Vogošća, kada stignu konačni nalazi Federalne vodne inspekcije Općina Vogošća će obavijestiti građane o njima. Do tada je bitno naglasiti da nema razloga za paniku.