Naslovnica VIJESTI INFO NEMARAN ODNOS POJEDINACA PREMA SPOMEN OBILJEŽJIMA U VOGOŠĆI

NEMARAN ODNOS POJEDINACA PREMA SPOMEN OBILJEŽJIMA U VOGOŠĆI

157

Iako bi mjesta kao što su spomen obilježja , koja čuvaju sjećanja na one koji su svoje živote dali za ovu državu, trebala biti čuvana, ipak nisu.  U posljednje vrijeme, u našem gradu,  susrećemo sve više uništenih klupa i smeća na spomen obilježjima koje je odraz nemarnih građana.  O uništavanju i nesavjesnom odnosu pojedinaca na spomen obilježjima, razgovarali smo  s predsjednikom Koordinacija boračkih udruženja općine  Vogošća Omerom Hasanovićem.

Hasanović jekazao da trebamo biti ponosni  na broj i izgled spomen obilježja u našem gradu, mada nažalost, postoje građani koji se nesavjesno odnose prema takvim mjestima. Istakao je važnost takvih obilježja, jer svi oni koji su preživjeli agresiju na BiH, znaju koliko znače obilježavanje i sjećanje na te događaje. Stoga, apeluje svim sugrađanima da čuvamo takva mjesta, da se sjetimo naših šehida i da u takvim situacijama skrenemo pažnju onima koji se nedolično ponašaju.

Pored uništavanja materijalnih dobara oko  Centralnog spomen obilježja ,  isti problem je evidententan i oko fontane koja se nalazi na Trgu žrtava genocida u Srebrenici u blizini sportske dvorane.

Očigledno je da svi dosadašnji apeli nisu urodili plodom, te da će se protiv neodgovornih pojedinaca morati poduzeti oštrije sankcije. Jedan od načina je povećati prisustvo komunalnih redara i uvesti veće novčane kazne.