Naslovnica VIJESTI INFO NA KOBILJOJ GLAVI U TOKU IZGRADNJA SPOMEN OBILJEŽJA KENANU DEMIROVIĆU

NA KOBILJOJ GLAVI U TOKU IZGRADNJA SPOMEN OBILJEŽJA KENANU DEMIROVIĆU

289

U naselju Kobilja Glava u toku je izgradnja spomen obilježja Kenanu Demiroviću, ubijenom s početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Spomen obilježje biće još jedno podsjećanje na prvu žrtvu opsade Sarajeva. Početkom devedesetih godina sedamnaestogodišnjaka Kenana Demirovića zanimalo je samo da postane inženjer mašinstva. Njegove snove prekinuo je jedan rafal iz puškomitraljeza. Bilo je to 2. marta 1992. godine, kada se i ugasio ovaj mladi život.


Kako je pojasnio Zijad Kadrić, pomoćnik načelnika Općine Vogošća za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu koji je danas obišo lokalitet izvođenja radova, u neposrednoj blizini mezarja Orlić, radove na izgradnji spomen obilježja izvodi firma „GEOMAX“ iz Tešnja. Radovi su počeli u utorak, 25. juna i biće završeni u roku od 15 dana. Sredstva za izgradnju ovog spomenika prošlosti, u iznosu od oko 13.000 KM, izdvojili su Općina Vogošća i Ministarstvo za boračka pitanja KS.


Pored izgradnje spomen obilježja Kenanu Demiroviću, u ovoj godini planirana je rekonstrukcija spomenika na Sjeničkoj kosi i Remziji Veji, biće izgrađenja musala na spomen obilježju na Nabožiću a spomen ploče na spomeniku u naselju Hotonj biće zamijenjene novim, mermernim pločama.