Naslovnica VIJESTI INFO GUSTE MAGLE VEĆ PREKRIVAJU NAŠ GRAD

GUSTE MAGLE VEĆ PREKRIVAJU NAŠ GRAD

89

Poledica, prevrtanje automobila, udesi, smanjena vidljivost, smog a onda i guste magle su problemi koje donosi najhladnije godišnje doba. Ceste su mokre i uglavnom klizave što otežava kretanje svih učesnika u saobraćaju. Poseban oprez savjetuje se u planinskim predjelima kao i mostovima, vijaduktima ili prilazu tunelima. Magla najčešće smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Još i prije početka grijne sezone, koju odavno smatraju početkom problema zvanog zagađenost zraka, vremenske prilike su dokazale da će građani bh prijestolnice i okoline biti suočeni sa spomenutim zagađenjem te maglom.
Da je već visok stepen aerozagađenja u Sarajevu potvrđuju i iz Zavoda za javno zdravstvo. Od 3.decembra zabilježen je rast koncentracije zagađujućih materija. Jučer su izmjereni dosta visoki prosjeci koji su na pojedinim mjernim stanicama prelazili 200 mikrograma po kubnom metru. Kako pojašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo, granična vrijednost emisije je do 50 mikrograma po kubnom metru, a stanje danas, iako je došlo do laganog pada koncentracije, još uvijek nije zadovoljavajuće. Imajući u vidu vremensku prognozu Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, najavljene promjene vremena u vidu padavina, značajno će oboriti koncentraciju lebdećih čestica u zraku.
Izvještaj o stanju zagađenosti zraka Zavod za javno zdravstvo šalje Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, odnosno Operativnom štabu. Oni mogu odrediti mjere koje je neophodno poduzeti, ukoliko stanje bude alarmantno. Međutim, Zavod je izdao upozorenje za građane da smanje kretanje i izloženost jer su koncentracije štetnih čestica u zraku dosta visoke što se pripisuje svakodnevnici u ovo doba godine.
Ono što se građanstvu preporučuje jeste kraći boravak i kretanje u gradskoj zoni posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća. Respiratorne zaštitne maske djelimično mogu ublažiti štetni uticaj većih lebdećih čestica i čađi na otvorenom prostoru. Posebno je važno da hronični bolesnici, starije osobe, djeca i trudnice ne borave u zadimljenim ili neventiliranim prostorijama.
Među preventivnim preporukama Zavoda za javno zdravstvo je i savjet građanima da smanje korištenje privatnih automobila. Za zagrijavanje prostorija trebalo bi preferirati kvalitetnije energente koji imaju smanjene emisije štetnih materija, jedan je od savjeta koji, nažalost, diktira budžet građana, jer zbog slabijeg finansijskog stanja, brojni su oni koji se griju na čvrsta goriva.
Bilo kako bilo, guste magle koje prekriju Sarajevo pratiće nas i dalje. Ni prošlogodišnje mjere sistema vožnje par-nepar brojeva registarskih oznaka nisu dale željene rezultate po pitanju ublažavanja posljedica aerozagađenja. Ipak, naše je da se pridržavamo propisanih mjera koje će, eventualno, u predstojećem periodu biti postavljene pred građanima. Ostaje nada da u ovoj zimskoj sezoni, posljedice magle i smoga neće potvrditi šalu koja je kružila među građanima Sarajeva proteklih godina: „tolika je magla da i ptice idu pješke“, i da ćemo uživati u zimskim danima.