Naslovnica VIJESTI INFO GRIJNA SEZONA NA PODRUČJU OPĆINE VOGOŠĆA TREBALA BI BITI UREDNA

GRIJNA SEZONA NA PODRUČJU OPĆINE VOGOŠĆA TREBALA BI BITI UREDNA

63

Na području Općine Vogošća, u privatnim i poslovnim stambenim objektima, objektima kolektivnog stanovanja i institucijama, za zagrijavanje prostorija u zimskom periodu koriste se različiti energenti, od čvrstog i tečnog goriva, preko plina do električne energije.

Prema informacijama firmi koje se bave isporukom toplotne energije ili bilo kojim drugim vidom zagrijavanja, dostavljenih Općini Vogošća, grijna sezona bi trebala biti uredna. Aktivnosti vezane za sezonu grijanja koja je počela 15. oktobra provede se na osnovu operativnih programskih planova preduzeća.

Preduzeće Bags energotehnika  toplotnom energijom zagrijava više od 600 stanova u Vogošći i nekoliko privrednih subjekata. Prije početka sezone  obavljen je remont postrojenja. Već treću godinu za redom ovo preduzeće posluje pozitivnim rezultatom uz servisiranje svih obaveza iz operativnog dijela poslovanja. Kao pogonski energent za proizvodnju toplotne energije, koristiće niskonaponski sumporni mazut 1%.  Kako su u Bags energotehnici kazali, uprava ovog preduzeća kontinuirano radi na proširenju mreže komintenata u svim kategorijama.

O ovogodišnjoj sezoni grijanja iz JP Elektroprivreda BiH kazali su da je pored dosadašnjeg snabdijevanja električnom energijom u toku realizacija projekta „Uklapanje nove 110/X transformatorske stanice Sarajevo 10 (Reljevo) u srednjenaponsku mrežu“. Po završetku ovog projekta, biće obuhvaćen veći broj transformatorskih stanica sa područja općine Vogošća, što će omogućiti značajno povećanje kapaciteta postojeće elektromreže na vogošćanskom području, a to direktno doprinosi većoj kvaliteti, sigurnosti i stabilnosti isporuke električne energije. Inače, službe za održavanje distributivne mreže vrše redovne obilaske i kontrole mreže.

Dosadašnjim razvojem gasne mreže i prihvatanjem gasa kao energenta od strane stanovnika Vogošće, postignuto je da je pokrivenost područja naše općine prirodnim gasom na zavidnom nivou. Kako kažu iz Sarajevogasa, u ovog sezoni 2.899 je aktivnih mjernih mjesta za koje se ispostavljaju računi o potrošnji gasa. U skladu sa razvojnim planovima Općine Vogošća, vezanih za gasnu mrežu, planirani su, između ostalog, projektovanje i izgradnja prve faze gasifikacije naselja Krivoglavci, kao i projektovanje izgradnje distributivne gasne mreže u ulici Ahmeda Rizve. Projektovanim nastavkom izgradnje distributivne gasne mreže u naseljima Hotonj i Poljine do granice sa općinom Centar, biće ostvareno uravnoteženje energetskog bilansa, kao i poboljšanje snabdijevanja i upravljanja gasnih sistema. Recimo i to da Sarajevogas, kao i do sada, najmanje dva puta godišnje svojim kupcima prirodnog gasa dostavlja upute za sigurno korištenje gasa i druge aktuelne inforamcije.