Naslovnica VIJESTI INFO DJEČACI DŽEMATA BRADIĆI UČESNICI MEKTEBSKE LIGE U MALOM FUDBALU

DJEČACI DŽEMATA BRADIĆI UČESNICI MEKTEBSKE LIGE U MALOM FUDBALU

155

Mektebska nastava u džematu u Bradićima odvija se nesmetano. Sa 35-ero djece koja su upisana u ovu mektebsku godinu radi Sabit ef. Mehić. Iako mlad, prenosi svoje bogato znanje na djecu koja uče prvo ono osnovno, a potom i iz Kur`ana časnog. Svakog vikenda oni se okupljaju u džamiji, pored savladavanja novih stvari iz nastave, nađe se vremena da se djeca druže i razmjenjuju neke nove ideje. Da su savladali znanje pokazali su na nedavno održanom takmičenju iz općeg znanja.

Svake mektebske godine medžlis islamske zajednice Sarajevo održava sportska takmičenja u cilju popularizacije mekteba, ali i kako bi se polaznicima nastave obogatio vannastavni sadržaj, a samim tim i sticale vrline koje sport nosi. S obzirom na situaciju sa korona virusom prošle godine nije bilo takmičenja, ali ove će se igrati do kraja mjeseca januara kada će se znati i pobjednik. U mektebskoj ligi sa područja općine Vogošća nastupaju dvije ekipe džemat Blagovac i džemat Bradići. Obje ekipe plasirale su se u dalji tok, s obizom da su u svojim grupama dobro odigrale. Da rivalstvo nepostoji rekao nam je Sabit efendija koji bi volio da obje Vogošćanske ekipe budu u finalu.

Džamija u Bradićima je uz dobrovoljne priloge i rad džematlija izgrađena i otvorena 2004. godine. Od tada, pa do danas brojne su aktivnosti u ovom vrijednom džematu.