Naslovnica VIJESTI INFO DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN HUMANOSTI

DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN HUMANOSTI

103

Na današnji dan , 19. Augusta , obilježava se Svjetski dan humanosti. Generalna skupština UN 2008.g. donijela je odluku o obilježavanju ovog Dana kako bi se podigla svijest javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta, te o važnosti međunarodne saradnje u pogledu iste. Dan je posvećen humanitarnim radnicima i akcijama.
Povodom Svjetskog humanitarnog dana, razgovarali smo s našim vogošćanskim humanistima koji se dugi niz godina bave humanitarnim radom.Također na ovaj dan svi mogu pokazati i pohvaliti se svojim humanitarnim akcijama i aktivnostima koje rade. Među vogošćanskim humanistima je i Crveni križ općine Vogošća koji već godinama svakodnevno pokazuje humanost na djelu.


Svjetski dan humanosti je prilika da javnost sazna više o humanitarnim organizacijama, šta humanitarci rade i s kojim se izazovima susreću. Jedna od humanitarnih organizacija jeste i Omladinsko udruženje“ Tempo“ iz Vogošće koje iza sebe ima brojne humanitarne akcije.


Dobrota je neizostavan dio opstanka ljudi i ljudske zajednice općenito, a kroz nju napredujemo kao pojedinci i društvo. Postoji mnogo situacija kada možemo biti humani, a najvažnije je da zapamtimo: sve što radimo, vratit će se na neki način prije ili kasnije, a dobro se dobrim vraća!