Naslovnica VIJESTI INFO DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE

DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE

225

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije.
Namjena obilježavanja 9. decembra kao Međunarodnog dana borbe protiv korupcije je podizanje svijesti o korupciji i stavljanje pritiska na vlade da preduzmu akciju protiv nje.
Korupcija je ozbiljno krivično djelo koje može da uništi društveni i ekonomski razvoj u svim društvima. Nema zemlje, regiona ili zajednice koja je imuna.
Korupcija ostaje jedna od glavnih prijetnji prosperitetnoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Već godinama korupcija je u Bosni i Hercegovini gorući problem.
Saznali smo šta za naše građane predstavlja korupcija te da li su nekim slučajem bili u prilici da ih neko podmiti.
Mnogi tvrde da je kvarenje moralnih vrijednosti društva itekako zastupljeno, a zaključak je da se najčešće korupcija prepoznaje u obrazovanju. Značajan broj njih dijeli mišljenja da je korupcija najčešće zastupljena u zdravstvu a također mnogi vode borbu i protiv korupcije u policiji.
Korupcija uništava povjerenje građana u institucije, ugrožava stabilnost i razvoj društva, potkopava vladavinu zakona i ljudska prava i slobode, te urušava dobro upravljanje i pravičnost. Bosna i Hercegovina naravno nije jedina država koja je teško pogođena koruptivnim djelovanjem i ponašanjem u svim oblastima života, ali je kao zemlja u tranziciji i postkonfliktno društvo posebno izložena teškim posljedicama korupcije, što zbog nedovoljno izrađenih institucionalnih kapaciteta za borbu protiv ove pojave, toliko i zbog nedovoljno razvijene transparentnosti i odgovornosti.