Naslovnica VIJESTI INFO DAN ŠEHIDA I DAN PORODICA NESTALIH OPĆINE VOGOŠĆA BIĆE OBILJEŽENI DRUGOG DANA...

DAN ŠEHIDA I DAN PORODICA NESTALIH OPĆINE VOGOŠĆA BIĆE OBILJEŽENI DRUGOG DANA BAJRAMA

91

Dan šehida, koji se tradicinonalno obilježava drugog dana ramazanskog Bajrama, prilika je da se svi građani Bosne i Hercegovine  koji vole ove zemlju prisjete onih koji su položili svoje živote za svoj grad i zemlju u periodu od 1992–1995. Porodice šehida, majke i očevi čija su djeca dala ono najvažnije, svoj život za BiH, na svoje sinove misle svaki sekund koji prožive, ali Dan šehida podsjeća i sve ostale na njihovu žrtvu.

Delegacije Općine Vogošća, boračkih udruženja, članovi porodica šehida i građani i ovog drugog dana Bajrama posjetit će šehidska mezarja na Kobiljoj Glavi i Orliću, grobljima Lav, Stadion i Vrbanjuša, te na šehidskom mezarju Kovači i mezaru rahmetli Alije Izetbegovića, prvom predsjedniku Republike BiH. Planiran je obilazak spomen obilježja u naselju Ugorsko, te posjeta šehitlucima Brezi.

Tradicionalnim okupljanjem kod Spomen obilježja u Semizovcu i ovog 16. juna Udruženje porodica nestalih prisjetit će se svih Vogošćana koji su između 16. i 18. juna 1992. godine iz srpskih logora odvedeni u nepoznato. Kroz agresorske logore u Vogošći prošlo je oko 800 logoraša, 400 ih je odvedeno u nepoznato, 229 ekshumirano u više masovnih i pojedinačnih grobnica a 62 Vogošćanina još uvijek nisu pronađena. Porodice i dalje ne gube nadu da će posmrtni ostaci njihovih najmilijih biti pronađeni i dostojno ukopani, alil za njih je i bolna činjenica da napori Tužilaštva i Suda BiH još nedaju očekivane rezultate. Programa obilježavanja Dana nestalih Općine Vogošća počinje u 11:55 minuta kod Spomen obilježja u Semizovcu.