Naslovnica VIJESTI INFO ASOCIJACIJA FATMA: OKRUGLIM STOLOM U SUSRET NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI

ASOCIJACIJA FATMA: OKRUGLIM STOLOM U SUSRET NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI

215

Različitim prigodnim programskim aktivnostima pripadnici islamske vjere u BiH obilježili su Novu hidžretsku godinu. U Općini Vogošća članice Asocijacije Fatma upriličile su okrugli sto na kojem su predavačice Sedika Avdić i Merima Hajro imale priliku podsjetiti na važnost Hidžre, seobe poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine. Prema tumačenjima, upravo ovaj događaj u historiji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica. I računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

Akcenat rada Asocijacije Fatma i njene strategije jeste isključivo edukativnog karaktera pa je s tim u vezi i Nova hidžretska 1439. godina bila povodom održavanja okruglog stola u organizaciji OO Asocijacije Fatma Vogošća, jer je ovaj dan od posebnog značaja za sve muslimane širom svijeta, kazala je, između ostalog, Kenela Zuko, predsjednica Asocijacije Fatma BiH.

Čestitke u povodu Nove hidžretske godine uz prigodno obraćanje prisutnima na okruglom stolu, uputila je i predsjednica OO Asocijacije Fatma Vogošća Fatima Išerić.