Naslovnica VIJESTI INFO ANALIZA TLA VAŽAN PREDUVJET ZA USPJEŠNU PROIZVODNJU

ANALIZA TLA VAŽAN PREDUVJET ZA USPJEŠNU PROIZVODNJU

309

Ova godina u poljoprivrednom smislu je posebno izazovna. S obzirom na trenutnu situaciju izazvani koronavirisom i predviđanja stručnjaka koja govore da će uvoz roba biti smanjen na minimum, važno je proizvesti dovoljne količine hrane koje će zadovoljiti potrebe stanovništva u zemlji.  Ovo je ujedno i ispit domaćim poljoprivrednicima na kojem će pokazati mogu li uspjeti u tome. Sa druge strane potrošači  su tokom  pandemije shvatili koliki je značaj kupovine i korištenja domaćih proizvoda i usluga.  Kako bi se poljoprivredna proizvodnja stimulisala i zasijale što veće površine, Federalni zavod za agropedologiju će osloboditi registrovane poljoprivrednike obaveze plaćanja naknade za sve aktivnosti koje se odnose na kontrolu plodnosti zemljišta.

Dipl. ing. poljoprivrede Mirza Semić, uposlenik Zavoda za agropedologiju Federacije BiH i jedan od najuspješnijih voćara na području Kantona Sarajevo, objasnio nam je zašto je važna analiza plodnosti tla: “Analiza tla je važan preduslov ostvarenja visokog i kvalitetnog prinosa svake poljoprivredne kulture. Samo analizom tla možemo dobiti podatke o stanju biljnih hranjiva i hemijskog sastava tla, te u skladu sa  dobivenim podacima i zahtjevima pojedinih biljnih kultura možemo tačnije i pravilnije dodavati gnojiva i provoditi  druge agrotehničke mjere.” – rekao je između ostalog u izjavi za TV Vogošća Mirza Semić.

O ovoj temi ali i drugim važnim segmentima vezanim za poljoprivredu, saznajte više u jednoj od narednih emisija “Plodovi prirode”.