Naslovnica VIJESTI INFO NOVI SLUČAJEVI KORONAVIRUSA U VOGOŠĆI

NOVI SLUČAJEVI KORONAVIRUSA U VOGOŠĆI

1564

U Vogošći su identifikovana dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je pacijentima mlađe dobi a jedno dijete je hospitalizirano, potvrdila je doktorica Elvira Duraković – Bahador, zamjenica direktora Doma zdravlja Vogošća.

Dr. Duraković- Bahador ističe da je COVID-19 još uvijek nepoznanica i medicinskim profesionalcima, te da se preporuke svjetske zdravstvene organizacije trebaju shvatiti ozbiljno i da se stanovnici navikavaju na jedan drugačiji način života i pristup vlastitom zdravlju. Preporuke su ustvari naredbe koje, smatra dr. Elvira, nije teško primjeniti. Naime ono o čemu se svakodnevno govori – obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica, držanje distance, lična i higijena prostora u kojima se boravi osnovni su elementi zaštite vlastitog i zdravlja osoba iz svog okruženja.

Također kaže da ne možemo zapostaviti životne funkcije, dozvoliti strahu da utiče na normalan život, ali moramo biti odgovorni i poštovati preporuke o mjerama zaštite. U Domu zdravlja Vogošća pacijenti i dalje prolaze obaveznu trijažu, a svima kojima je potrebna stručna pomoć i jave se sa mogućim simptomima COVID-19 upućuje se na potrebne obavezne pretrage.

Podsjećamo da je za područje općina Vogošća i Ilijaš u Semizovcu uspostavljena COVID-19 ambulanta, u kojoj timovi porodične medicine pružaju usluge te po potrebi laboratorijsko i RTG dijagnosticiranje, uz savjetovanja pacijenata sa sumnjom na infekciju od Korona virusa. U istoj ambulanti je  Call centar sa zadatkom da informiše, usmjeri, savjetuje i naručuje  pacijente na daljnje preglede.