Naslovnica VIJESTI INFO ZMIJE OPASNOST KOJA PRIJETI U PRIRODI

ZMIJE OPASNOST KOJA PRIJETI U PRIRODI

280

Posljednjih dana sve više građana prijavljuje pojavu zmija koje prilaze blizu stambenih objekata, neke su viđene i na pločnicima ulica. Zmije se najčešće pojavljuju u naseljima koja se nalaze uz korito rijeka ili u dijelovima zaraslim travom koja na vrijeme nije pokošena. U slučaju ujeda treba ostati miran, dio tijela na kojem je ugriz imobilisati, ne podvezivati. Najvažnije je što prije otići u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Najopasniji ujedi su na glavi ili vratu ili ako je zmija ubrizgala otrov direktno u krvni sud. Antitetanusna zaštita i serum antiviperinum su nezamjenjiv dio terapije, međutim tržište nije uvijek pokriveno ovim lijekovima. Trenutno je dostupan u svim  Domovima zdravlja i snabdjevenijim apotekama, potvrdila nam je dr. Amra Karović iz DZ Vogošća.

Pojava zmija, koja je iz godine u godinu sve veća, dešava se iz razloga što one kao ni glodari nemaju mnogo prirodnih neprijatelja. Od zmijskih ugriza u opasnosti su i domaće životinje, najčešće psi, ali nerijetko i druge domaće životinje. I kod ovakvih slučajeva najvažnije je što prije kontaktirati stručnjake kako bi životinja dobila adekvatnu pomoć.

 Stručnjaci napominju građane da ne pokušavaju ubijati zmije jer će ih tada razdražiti i natjerati da napadaju iz samoodbrane. Građani koji primijete zmiju mogu se javiti broj 033/627-889, na koji će im se javiti službenik kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Nakon prijave slijedi akcija.