Naslovnica VIJESTI INFO ZLATNI SEPTEMBAR – MJESEC PODIZANJA SVIJESTI O DJECI OBOLJELOJ OD RAKA

ZLATNI SEPTEMBAR – MJESEC PODIZANJA SVIJESTI O DJECI OBOLJELOJ OD RAKA

79

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” ove godine obilježava “Zlatni septembar”  – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom različitih aktivnosti.  “Bitno je da otvorimo svoja srca i budemo podrška onima koji imaju teško bolesnu djecu jer to je najveća borba koja postoji, borba za život djeteta” – poručuju iz udruženja.

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Tokom ovog mjeseca  i kampanje želi se ukazati na te probleme, tj. probleme  sa  kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice.

S prestankom bolničkog liječenja i terapije borba za ozdravljenje se nastavlja.  Cilj “Zlatnog septembra”  je da se podigne svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja.

Podaci govore da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka. Svaka četvrta porodica na žalost u ovoj borbi izgubi svoje dijete i proživljava ljudskom umu nezamislive traume. Bojeći septembar u zlatno,  udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”  želi  društvu poslati jednu jaku poruku,  da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja su  izgubila bitku.
S ponosom naglašavamo da je kampanju “Zlatni septembar”  podržala i RTV Vogošća.