Naslovnica VIJESTI INFO ZBOG RATA U UKRAJINI VEĆINA GRAĐANA KUPUJE ZALIHE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA

ZBOG RATA U UKRAJINI VEĆINA GRAĐANA KUPUJE ZALIHE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA

166

Zbog rata u Ukrajini građani pojedinih bh. gradova iz straha od nestašice pohrlili su u prodavnice  te samo za nekoliko sati pokupovali desetine tona brašna i velike količine tjestenine, riže i šećera. Iako je iz Vlade FBIH saopćeno da će robne rezerve ove godine biti veće za deset puta nego što su bile do sada prazne police u prodavnicama kod naših sugrađana izazivaju osjećaj straha i nelagode.

Na osnovu trenutne situacije u našoj Zemlji, može se reći da kupovina velikih količina brašna i hrane nije opravdana. U jednom od vogošćanskih marketa kazali su nam da nema potrebe za panikom, zaliha ima odnosno osnovnih životnih namirnica.  Najave mogućih poskupljenja ali i nestašice brojne je građane podsjetilo na 90-te godine. Međutim većina pred kamerama kaže nisu stvarali bespotrebne zalihe. Ima i onih koji ne mogu kupovati veće zalihe, poput penzionera.

Upravo zbog toga što bi rat u Ukrajini mogao donijeti i više cijene, svi se nadaju brzom smirivanju situacije čime će prestati rizik još jednog vala povećanja cijena kojeg nebi mogli pratiti.