Naslovnica VIJESTI INFO ZAŠTO JE OPĆINA VOGOŠĆA SVE VIŠE PRIVLAČNA INVESTITORIMA KOJI ŽELE ULAGATI I...

ZAŠTO JE OPĆINA VOGOŠĆA SVE VIŠE PRIVLAČNA INVESTITORIMA KOJI ŽELE ULAGATI I OTVARATI NOVE PRIVREDNE SUBJEKTE?

608

U Općini Vogošća proteklih godina uložena su značajna sredstva kako bi se stvorili uslovi za što bolje poslovanje privrednih subjekata u trenutno dvije industrijske zone. Po broju obrtničkih radnji, registrovanih firmi i broju malih i srednjih preduzeća, naša općina je među vodećim u BiH. Privredne djelatnosti ostvaruju se postojanjem 512 registrovanih pravnih lica putem kojih su ostvarena i značajna upošljavanja sa tendencijom smanjenja broja nezaposlenih.

Bolji poslovni ambijent ostvaren je realizacijom brojnih komunalnih i infrastrukturnih projekata u industrijskim zonama. Zahvaljući sredstvima Općine Vogošća i resornim ministarstvima završeni su projekti na izgradnji elektro mreže, putne komunikacije, rasvjete, postavljanju panoa sa imenima firmi i uređenju građevinskog zemljišta. Postupak dobijanja potrebnih dozvola i registracije preduzeća je znatno skraćen, a čestim kontaktima sa privrednicima ostvarena bolja saradnja sa predstavnicima nadležne općinske službe i udruženjem privrednika „Mreža“.

Uskoro se na lokalitetu nekadašnje kasarne u Semizovcu očekuje otvaranje treće inustrijske zone. Planirana je i nova poslovna strategija koja podrazumijeva da će se unutar ove zone otvarati privredni subjekti koji sa bave proizvodnjom i izvozom svojih proizvoda.