Naslovnica VIJESTI INFO ZANIMLJIV IZUM NARCISA MERDANA, BICIKL NA MOTORNI POGON

ZANIMLJIV IZUM NARCISA MERDANA, BICIKL NA MOTORNI POGON

724

Na ulicama ćete veoma često vidjeti bicikle, romobile ili role ali ono što smo zabilježili je nešto sasvim neobično. Narcis Merdan, naš sugrađanin, sklopio je svoj prvi vlastiti izum a to je  bicikl na motorni pogon. Nakon što je odlučio šta će praviti, sljedeći korak je bio kako nabaviti potrebe dijelove.

Do ideje je kako kaže, došao tako što je preko online stranice  za prodaju pronašao neke dijelove od kojih bi mogao napraviti bicikl na motorni pogon. Čitav sklop prenosa i dijelove  za biciklo  je naručio preko online stranice jer smatra da je dobar materijal. Kaže da se bavio i drugim sličnim improvizacijama.

Zbog poslovnih obaveza bilo mu  je potrebno dvije godine s obzirom da je bicikl pravio u slobodno vrijeme. Pojasnio nam je od čega se sastoji  i kako funkcioniše ovo biciklo. Kaže da bicikl, iako je sa malim rezervoarom, može preći skoro 100 km sa jednim punjenjem. Merdan nam kaže da bicikl po njegovoj procjeni može ići 45km/h po ravnici dok je uzbrdo nešto  sporije.

Rekao nam je  da mu biciklo služi kao prevozno sredstvo za odlazak na posao i da se zbog toga najviše odlučio za ovu improvizaciju. Kaže nam da kad izađe na ulicu s ovim neobičnim biciklom, pogledi su neizbježni ali ne izostaju ni radoznala pitanja vezana za ovaj bicikl.