Naslovnica VIJESTI INFO ZAGAĐENJE ZRAKA OPASNO PO ZDRAVLJE STANOVNIKA

ZAGAĐENJE ZRAKA OPASNO PO ZDRAVLJE STANOVNIKA

71

Zagađeni zrak je u direktnoj vezi sa bolestima opasnim po život. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, po broju oboljelih od  bolesti  izazvanih zagađenim zrakom Bosna i Hercegovina na žalost zauzima visoko mjesto.

„Među najčešćim polutantima zraka koji utječu na zdravlje ljudi su lebdeće čestice,  ozon,   azotni oksidi sumpor dioksid,  ugljični monoksid i hemikalije poput policikličnih aromatskih hidrokarbona, sve se to može smanjiti ako svaki pojedinac da svoj doprinos, naravno donosioci odluka imaju najvažniju ulogu u svemu, mi godinama pokušavamo nešto napraviti, međutim teško ide. „ – izjavio je danas Anes Podić iz Udruženja „Eko – akcija“.

Složenosti problema su svjesni i naši sugrađani, smatraju da bi korištenje gradskog prevoza i zdravijih energenata za grijanje bilo mnogo bolje.

Zagađenje zraka uzrokovano je emisijama iz industrijskih i energetskih postrojenja iz kućnih i centralnih ložišta, kao i saobraćaja. Problem zagađenog zraka je složen problem i potrebno ga je sistemski rješavati uz učešće kako donosioca odluka i inspekcije, tako i samih građana.