Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANSKI PISAC ESET MURAČEVIĆ JE DOBITNIK VIŠE NAGRADA ZA PISANA DJELA

VOGOŠĆANSKI PISAC ESET MURAČEVIĆ JE DOBITNIK VIŠE NAGRADA ZA PISANA DJELA

235

3.mart se obilježava kao svjetski dan pisaca. Ovaj dan se koristi da bi se odalo poštovanje i priznanje istaknutim književnim stvaraocima i slave ga pisci, esejisti, romanopisci, satiričari, pjesnici i dramatičari. Dan pisaca u našoj zemlji prolazi nezapaženo iako posljednjih godina zaanimanje za književnost i kreativnost pomalo raste. Danas smo razgovarali sa vogošćanskim piscem Esetom Muračevićem. Eset Muračevoć je novinar, književnik i publicist koji je više puta nagrađen za svoja pisana djela. Kaže da je danas teško biti pisac u BiH, jer državne vlasti ne daju dovoljno podrške piscima. Sa pisanjem je počeo u srednjoj školi i kako kaže bili su to prvo neki stihovi, a kasnije se opredijelio za aforizme, za satiričnu formu, da na neki način sa što manje riječi kaže mnogo više, a da to ljudi dobro razumiju.

Pored knjige poezije „Posljednji krug“, knjiga „Peta lična“ koja ima svoje drugo dopunjeno izdanje  tu su i dijela kao što su „Bečka škola“, „Zapis o Bosni“ koja je vezana za rodoljubivu  poeziju i posljednja „Sjajniji od zlata“. Pisac Eset Muračević želi svojim djelima da iza sebe da ostavi pisani trag. Ono što ga drži u polju pisanja je ljubav prema pisanoj riječi. „Kad ostavite trag na onome kome ste to namijenili, javlja se nova inspiracija za pisanje novih djela“ rekao je Eset Muračević.

Neka od priznanja su Balkanska pjesnička unija  „Poezija godine 2021“  gdje je prepoznat kvalitet pjesničke kreacije iskazane u pjesmi „Ići“, kao i pjesnička književna nagrada “Musa Ćazim Ćatić” koja okuplja pjesnike i njihovu poeziju na jedno mjesto. Ovo su samo neka od mnogobrojnih priznanja koja mu kako kaže mnogo znače jer svjedoće o kvaliteti njegovih djela.