Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANSKI HEROJ SAMIR GRADIŠIĆ DOBIO SVOJU ULICU

VOGOŠĆANSKI HEROJ SAMIR GRADIŠIĆ DOBIO SVOJU ULICU

1255

Dio Jošaničke ulice, od zgrade Pete policijske uprave u Vogošći do hotela “Biokovo“, odnedavno nosi ime po još jednom vogošćanskom heroju Samiru Gradišiću. Samir Gradišić, dobitnik ratnog priznanja „Zlatna policijska značka“, rođen je 1968.godine u Vogošći gdje je i odrastao. Omiljen među rajom i uspješan sportista svojim načinom života predstavljao je primjernog omladinca. Iako relativno mlad učestvovao je u pripremi za odbranu BiH, za koju je i život dao.

O Samiru sa posebnim emocijama govori njegov ratni saborac, prijatelj i rođak Zaim Šejto: „Samir je svojim životom izgradio temelje današnjeg društva. Samir je bio heroj i gazija“.  Zaim se prisjeća vremena kada se rahmetli Samir aktivno uključio u borbena dejstva u odbrani BiH, Sarajeva i slobodnih vogošćanskih teritorija. Sve do 04.07.1993.godine kada je u jednoj od značajnih bitaka i poginuo.

Inicijativu da se dio Jošaničke ulice, od hotela Biokovo do PU Vogošća, od br. 16-74, nazove po bivšem pripadnika PS Vogošća na jednoj od sjednica OV Vogošća pokrenuo je vijećnik Zaim Šejto, a inicijativa je jednoglasno usvojena. Nedavno je izvršeno i obilježavanje ove ulice, sa postavljenom tablom i novim brojevima na stambenim zgradama.