Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANSKI DANI: SUTRA PROMOCIJA KNJIGE HASIJE BORIĆ

VOGOŠĆANSKI DANI: SUTRA PROMOCIJA KNJIGE HASIJE BORIĆ

28

Proslavljena bosanskohercegovačka glumica i rediteljica Hasija Borić  će u sklopu manifestacije „Vogošćanski dani 2022“ održati promociju svoje knjige  „Nana Fata Orlović i Majka Nuru počesto izruži“.

Riječ je, zapravo,  o ukoričenim monodramama „Nana Fata Orlović“ i „Majka Nuru počesto izruži“. Tako su vrijedni autorski projekti naše dramske umjetnice sada dostupni i u pisanoj formi. Drame su pisane  isključivo za potrebe vlastitog izvođenja, to su dva velika pozorišna projekta Hasije Borić koji su sada dostupni i čitalačkoj publici.  Za Hasiju je „Fatina zemlja metafora Bosne, a Fata primjer kako se treba za nju boriti“.  A za Nuru je pronašla inspiraciju u narodnoj pjesmi.

Na vogošćanskoj promociji njen suprug Mile Stojić će govoriti dijelove iz knjige, a sama glumica će odigrati odlomke  iz predstava.  Promocija je  zakazana  u srijedu 22. juna u 18:00 sati u KSC Vogošća.

Hasija Borić  je rođena 7. februara 1953. godine u Jajcu.  Gimnaziju i srednju muzičku školu je završila u Sarajevu.  Poslije gimnazije, upisuje se u prvu generaciju studija glume, režije i teatrologije na Filozofskom fakutetu u Sarajevu.  Djetinjstvo i mladost provela je u Vogošći.