Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANSKA PIJACA: I PONUDA I CIJENE RAZNOLIKE, KUPCI ZADOVOLJNI

VOGOŠĆANSKA PIJACA: I PONUDA I CIJENE RAZNOLIKE, KUPCI ZADOVOLJNI

408

Val poskupljenja našu zemlju je zahvatio početkom ove godine, osim osnovnih životnih namirnica, poskupjeli su i voće i povrće. S obzirom da još uvijek kalendarski traje najhladnije godišnje doba zima, ponuda je uglavnom iz uvoza, mada se na tezgama mogu pronaći i autohtoni domaći proizvodi poput kukuruznog i pšeničnog brašna mljevenog na vodenici, domaćih sireva, jabukovog sirćeta, pekmezi i slično.

Kada su cijene upitanju najskuplji su sezonski proizvodi poput zelene  salate koja košta 5 KM crvena paprika 6 KM, a mladi luk recimo 3,5 KM. U želji da ponude što više, pijačni prodavci svoje tezge  su obogatili i egzotičnim voćem i povrćem tako da se već sada mogu  kupiti lubenice, dinje, mango, avokado i slično.

Prodavač Elvis Tokmo, kaže da je svijest o zdravoj hrani kod kupaca sve izraženija, ali najviše se kupuju najosnovnije životne namirnice koje se  svakodnevno koriste u kuhinji, oni sa malo boljim primanjma odlučuju se i za neobične i skuplje sorte koje se mogu kupiti na vogošćanskoj pijaci.