Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANSKA JOB „UNIJA VETERANA“ U PROŠLOJ GODINI USPJEŠNO REALIZOVALA SVE PLANIRANE AKTIVNOSTI

VOGOŠĆANSKA JOB „UNIJA VETERANA“ U PROŠLOJ GODINI USPJEŠNO REALIZOVALA SVE PLANIRANE AKTIVNOSTI

117

Udruženje JOB „Unija veterana“jedno je od vogošćanskih udruženja koje kroz svoj rad i projekte nastoji sačuvati od zaborava sve važne datume iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992 do 1995. Zato je ovo udruženje svake godine organizator obilježavanja najvećih bitaka na vogošćanskom ratištu, kao što su bitke za Orlić, Orahov brijeg, Sjeničku kosu, Nabožić i Poljine.

Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ Vogošća trenutno broji oko 1.200 članova. Njihove programske aktivnosti bazirane su na brigu o članstvu i obilježavanje značajnih datuma. U organizaciji ovog boračkog udruženja obilježeno je nekoliko  datuma značajnih za Općinu Vogošća ali i mnogo šire. Pored datuma vezanih za odbranu naše države od agresije, prošlu godinu obilježila je i organizacija Tradicionalnog malonogometnog turnira povodom Dana reintegracije Općine Vogošća. Osim spomenutih aktivnosti realizovana je podjela obezbijeđenih paketa sa hranom i higijenskim artiklima za najugroženije nekadašnje borce.

Iz Udruženja  JOB „Unija veterana“ Općine Vogošća kažu da će planirani radni zadaci u 2022. godini  biti izvršeni kao i u godini iza nas. Pored redovnih aktivnosti, u narednom periodu planiraju organizovati sekciju mladih članova JOB „Unija veterana“ kako bi mlađe generacije čuvale kulturu sjećanja.