Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANI UGLAVNOM PODRŽAVAJU NOVI ZAKON O ZABRANI PUŠENJA

VOGOŠĆANI UGLAVNOM PODRŽAVAJU NOVI ZAKON O ZABRANI PUŠENJA

105

Za nekoliko dana na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prema zakonskim odredbama, pravno lice, vlasnik objekta, koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice, odnosno korisnik, koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.

Primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje 28. maja. Pitali smo i građane šta misle o ovome Zakonu i da li ga podržavaju? Većina anketiranih smatra da je bilo krajnje vrijeme da se ovakav Zakon počne primjenjivati I u našoj zemlji dok su rijetki bili protiv.

Pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, radnim mjestima, javnom prevozu, te u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Zakon o zabrani primjenjivaće se i na nargile, vodene lule, elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje.