Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANI U PRVOM KOLU PREMIJER RUKOMETNE LIGE BIH DOMAĆINI ZRINJSKOM

VOGOŠĆANI U PRVOM KOLU PREMIJER RUKOMETNE LIGE BIH DOMAĆINI ZRINJSKOM

84

U okviru prvog kola Premijer lige BiH RK “Vogošća Poljine Hills“ prvu prvenstvenu utakmicu odigrat će u srijedu 10.oktobra u Sportskoj dvorani “Amel Bečković” u Vogošći. Protivnik Vogošćana bit će Zrinjski iz Mostara. Utakmica počinje u 19 sati.
Predsjednik Upravnog odbora RK “Vogošća Poljine Hills“ Fetah Kadrić u izjavi za medije, osim o startu prvenstva osvrnuo se i na situaciju u BH rukometu.
„U klubu je sve spremno za početak prvenstva. Imamo visoke ambicije za sami vrh. Nažalost moram istaći kako nismo zadovoljni odlukama i načinom donošenja propozicija za novu sezonu, jer tim su učinili završnicu takmičenja potpuno nezanimljivom. Nikad nije bilo da Play off igra prvih sedam ekipa. Mislim da je krajnje vrijeme da Savez podrži klubove koji igraju Evropu, a sankcionišu one koji neće da predstavljaju našu državu na evropskim takmičenjima. Oslobađanjem Izviđača od igranja domaćeg prvenstva napravljena je velika šteta BH rukometu. Prije nešto više od godinu dana Izvršni odbor na sjednici u Banja Luci, a da podsjetim članove odbora gdje sam i sam bio prisutan donesena je odluka da će svi klubovi koji ostvare pravo da igraju Evropu a ne ispoštuju, biti sankcionisani. To se nažalost nije ispoštovalo, iako je većina članova Upravnog odbora koji su donijeli odluku, danas u sazivu Izvršnog odbora. Opet naglašavam to je nazadak BH rukometa. Nemamo ništa protiv RK“Izviđač“ to su naši sportski prijatelji, ali prije svega ovdje zastupamo BH rukomet i smatramo da nije korisna odluka da Izviđač ne igra domaće prvenstvo. To je slabljenje prvenstva i na neki način podcjenjivački prema svim klubovima. Klubovi koji nastavljaju prvenstvo su finansijski oštećeni, moram napomenuti da Izviđač igra besplatno u SEHA ligi, a mi ćemo svi itekako trošiti novac i usput dočekati završnicu prvenstva u nokaut sistemu gdje će jedna utakmica odlučivati, gdje će prvih sedam ekipa imati 26 utakmica u prvenstvu, utakmice u Play off- u, također utakmice ekipa koje ostvare plasman u Kup-u i tu su utakmice u Evropi. Uprkos svemu mi ćemo igrati što kvalitetnije i bolje kako u domaćem prvenstvu tako i u Evropi“.
Trener Vogošćana Daniel Riđić kaže:
„Uvijek su nam iste ambicije, osvojiti trofej te u Evropi obezbjediti što bolji plasman prolazak 3. Kola EHF Challenge Cup-a. Iskreno ne vjerujem u napredak rukometa u BiH. Prošle sezone je bilo koliko toliko zanimljivo, dok su sad uvedene promjene. Na šta će to ličiti ostaje nam da vidimo. Što se tiče utakmice u srijedu, ekipu Zrinjskog respektujemo, favoriti jesmo, igramo kući i naravno želimo pobjedu“.