Naslovnica VIJESTI INFO VANDALIZAM U VOGOŠĆI: OŠTEĆENO SPOMEN OBILJEŽJE NA TRGU BRANILACA

VANDALIZAM U VOGOŠĆI: OŠTEĆENO SPOMEN OBILJEŽJE NA TRGU BRANILACA

154

Ovako je jutros zatečeno centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Vogošći. Sa razlupanim mermernim pločama i uništenom svjetiljkom.  Ovaj sramotni čin je najdirektnije obezvrjeđivanje žrtava i njihovih porodica.  Oštre osude upućene su iz Općine Vogošća.

” Jutros su nam građani javili i mi smo izašli na teren. Prosto je za svaku osudu ovaj čin. Mi pripremamo još jedno obilježavanje i ovo nas zatekne. Slobodno mogu reći u svoje ime, ime Općine Vogošća i svih boračkih udruženja da najoštrije osuđujemo uništavanje spomen obilježja. Mi ćemo učinit sve da ovo vratimo u prvobitno stanje. Područje je pokriveno kamerama, za ubuduće ćemo postaviti i dodatne,  tako da i na taj način spriječimo ovakve ispade,” – rekao je jutros  u izjavi za TV Vogošaća pomoćnik načelnika za boračko invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Vogošća Zijad Kadrić.

Na poziv  predstavnika Općine Vogošća, policija je odmah izašla na teren napravljen je zapisnik, a mjesto je fotografisano te će se poduzeti sve istražne radnje kako bi se što prije otkrili počinoci.

Uništavanje spomen obilježja osudjuju i u Koordinaciji boračkih udruženja Općine Vogošća, te apeluju na istražne organe da u najkraćem mogućem roku pronađu izvršitelje ovog nedjela.

Čin oštećenje centralnog spomen obilježja u srcu Vogošće je najblaže rečeno tužan, sramotan i neshvatljiv događaj. Najtragičnija  od svega je zapravo činjenica da je počinilac tu negdje među nama i da mogući svjedoci šute.