Naslovnica VIJESTI INFO USKORO POČINJE SEZONA GRIJANJA STOGA JE POTREBNO REDOVNO ČISTITI DIMNJAKE

USKORO POČINJE SEZONA GRIJANJA STOGA JE POTREBNO REDOVNO ČISTITI DIMNJAKE

156

Bez obzira o kojem ložištu je riječ, da li plinu, peletu ili čvrstom gorivu, čišćenje dimnjaka u kućama pred zimsku sezonu je obaveza. Nije rijetkost da vatrogasci moraju izaći na teren zbog požara na kućama koji su nastali usljed zapaljenja dimnjaka. Posljedice u većem broju slučajeva nisu nimalo bezazlene a ogledaju se u narušavanju zdravlja ukućana usljed trovanja dimom, ali i ozbiljnim oštećenjima na kućama.

Damir Mahmutović, komandir vatrogasne ispostave u Vogošći naglašava kako je iz preventivnih razloga čišćenje dimnjaka pred zimsku sezonu obavezno. Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađi u dimovodnom kanalu. Vatrogasci iz preventivnih razloga upozoravaju građane da ne ubacuju ništa u dimnjak. Vodom se smije gasiti samo okolni gorivi materijal, a voda se ne smije ulijevati u dimnjak kako ne bi došlo do eksplozije vodene pare ili pucanja stijenki.

Pravilnim ponašanjem tj. pridržavanjem određenih pravila požar se može izbjeći, a pravovremenim uočavanjem i ranim početkom gašenja, šteta koju uzrokuje požar može se smanjiti na minimum.