Naslovnica VIJESTI INFO UKOLIKO VAS BOLE LEĐA POKRENITE SE!

UKOLIKO VAS BOLE LEĐA POKRENITE SE!

48

U službi za fizikalnu medicinu Doma zdravlja Vogošća radi jedan fizijatar – specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, fizioterapeuti  i medicinske sestre koje je posjetila naša ekipa i razgovarala o modernoj bolesti današnjice, bolesti leđa od koje boluje od 70-80% muškaraca i žena. Uzroci ovih problema su brojni, ali najviše utiče sjedalački način života, nedostatak fizičke aktivnosti i tjelovježbe.

Nakon obavljenog specijalističkog  pregleda i određene fizikalne terapije utvrđuju se procedure i metode koje se primjenjuju pacijentima, uglavnom osobe starije životne dobi. Pacijenti su i radno aktivni građani različitih zanimanja i dužine radnog staža, oni koji obavljaju kancelarijski posao i većinom sjede tokom radnog vremena, kao i oni s višegodišnjim stažom na fizički zahtjevnijim poslovima. Bolna leđa često pogađaju i školarce, studente, trudnice, penzionere…

Bolesti kičme su uglavnom hronična oboljenja koja traju cijeli život sa intenzivnim ili manje intenzivnim bolovima i zavise od vremenskih prilika. Dr. Sevda Bečirović preporučuje da vodimo računa o pravilnom držanju tijela, o zdravoj ishrani i da izbjegavamo loše životne navike.