Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE “SAHAN” USPJEŠNO I U DRUGIM OPĆINAMA

UDRUŽENJE “SAHAN” USPJEŠNO I U DRUGIM OPĆINAMA

85

Današnjom press konferencijom, koju su članice Udruženja za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije “Sahan” iz Vogošće održale u „Centru za kulturu, sport i  informisanje“ u Olovu, zvanično su okončane dvomjesečne aktivnosti na projektu „Socijalno osnaživanje žena – mogućnosti i perspektive“.

Projekat je okupio četrdeset,  mahom nezaposlenih žena sa područja cijele općine Olovo. Za njih su organizovane i održavane radionice na kojima su savladale  staru tehniku filcanja vune i naučile izrađivat određene, ukrasne i druge  predmete: suvenire, vrećice sa logom Općine Olovo, sapune i slično. U Udruženju “Sahan” smatraju da Olovo posjeduje određene turističke potencijale, te da proizvodnja i prodaja ovakvih predmeta može biti profitabilna. Osnovni cilj je edukacija i jačanje kapaciteta žena i njihovog poticanja na pokretanje vlastitih biznisa. 

Predsjednica Udruženja „Sahan“ Fikreta Nazifović izrazila je svoje zadovoljstvo zbog velikog interesovanja Olovljanki i njihove uključenosti u projekat, te kazala kako je osnovni trening sadržavao elemente iz oblasti obuke žena za izradu spomenutih predmeta, a cilj  naprednog treninga koji  je nosio elemente socijalnog aspekta polaznice su učile o pokretanju vlastitih biznisa, fondacijama, udruživanju i slično.

Sabira Semić, jedna od edukatorica i sekretarka Udruženja, na današnjoj press konferenciji je predstavila šest rješenja ili inicijativa bitnih za rješavanje socijalnih potreba žena u lokalnim zajednicama:

  1. Animiranje žena da se pridruže udruženjima / zadrugama radi promocije vlastitih proizvoda.
  2. Animiranje žena u uključivanju u intervencije socijalnog poduzetništva.
  3. Podrška inicijativama socijalnog poduzetništva žena kroz finansijsku podršku JLS.
  4. Podrška biznisa žena kroz start up programe.
  5. Značaj radno-okupacionih radionica u borbi protiv posljedica COVID-19.
  6. Jačanje socijalnog poduzetništva kroz umrežavanje žena.

Projekat „Socijalno osnaživanje žena – mogućnosti i perspektive“ doprinosi očuvanju kulturne baštine i tradicije sa područja općine Olovo, a naš je svojevrstan odgovor izazovima proizišlih iz pandemije COVID–19, rekli su iz “Sahana”. Projekat je realizovan u okviru „Žene na izborima u BiH“, kojeg finansira Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program UNDP.

Ovome dodajemo i da je danas bilo planirano obraćanje načelnika Općine Olovo gosp. Đemala Memagića, koji je otkazao svoj dolazak zbog obaveza koje su iskrsle u posljednjem trenutku. Predsjednica Udruženja Fikreta Nazifović, nakon završene konferencije je otišla u Općinu Olovo i predala poklon koji su za njega izradile polaznice edukacija.